Adana Cumhuriyet Başsavcılığı bünyesindeki Adana Açık Ceza İnfaz Kurumu`nda bulunan hükümlüler, cezaevindeki marangoz ve demir atölyesinde Mersin Büyükşehir Belediyesi`ne piyasanın yarı fiyatına 2 bin bank yapıyor.

FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYIN

Kürkçüler Cezaevi Kampüsü`nde bulunan Adana Açık Ceza İnfaz Kurumu`nda hükümlülerin topluma kazandırılmaları ve meslek edinmeleri amacıyla birçok iş ve meslek kolunda usta öğretici ve öğretmenler tarafından eğitimler veriliyor. Kurs gören hükümlüler, daha sonra ceza infaz kurumunda bulunan resim, heykel, seramik, mobilya ve demir atölyelerinde taleplere göre fabrika gibi üretim yaparken, kuruma ait tarlada ise tarımsal üretim gerçekleştiriyor.

Piyasanın yarı fiyatına üretim

Bu çalışmalar kapsamında, Adana Açık Ceza İnfaz Kurumu İşyurdu Müdürlüğü`nün kamu kurum ve kuruluşlarla yaptığı faaliyetler çerçevesinde Mersin Büyükşehir Belediyesi ile anlaşma yapıldı. Anlaşmayla piyasa değeri 250 ile 300 TL arasında değişen banklardan 2 bin tane yapılması kararlaştırıldı. Usta öğreticiler tarafından eğitim alarak meslek edinen 25 hükümlü, ceza infaz kurumundaki marangoz ve demir atölyesinde ayda 400 adet olmak üzere 5 ayda toplam 2 bin bank yapımı için çalışmalara başladı. Piyasada yaklaşık 600 bin liraya mal olacak banklar, hükümlüler tarafından tanesi 160 TL`den olmak üzere 320 bin liraya yapılmış olacak. Aldıkları eğitimle bir meslek sahibi olan ve topluma kazandırılmaları amaçlanan hükümlülerden usta olanlar 11, kalfa olanlar 9, çırak olanlar ise 8.5 lira günlük yevmiye alacak. Ayrıca çalıştıkları süre boyunca Genel Sağlık Sigortası (GSS) Kısa Vadeli İşkolundan primleri yatırılarak hem hükümlüler hem de ailelerinin sağlık sigortasından yararlanmaları sağlanacak.

Hükümlüler 3 kez kazanacak

Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, Açık Ceza İnfaz Kurumu`nda hükümlülerin eğitimi, meslek edinmeleri ve sanata yönelik yapılan çalışmalarla topluma kazandırılmalarını amaçladıklarını söyledi. Eğitim alan hükümlülerin tarımdan marangoz ve demir işine, inşaat sektöründen el emeği sanat ürünlerine kadar birçok meslek dalında adeta fabrika gibi üretim yaptığını kaydeden Yeldan, "Açık Ceza İnfaz Kurumu`nda bulunan hükümlülerimizden bir kısmı şu an 2 bin bank yapımı için çalışıyorlar. Burada çalıştırılan hükümlülerin işçi ücreti maliyeti düşük olduğundan, banklar piyasanın yarı fiyatına yapılarak ekonomiye de katkı sağlanıyor. Hükümlüler açık ceza infaz kurumumuzda meslek öğreniyor, maaş alıyor hem de cezalarını çekerek 3 kez kazanmış oluyor. Böylece cezalarını çektikten sonra da sosyal yaşama adapte olmaları çok daha kolay oluyor" dedi.