Cam filmi yasağı kalkıyor mu, cam filmi yasağı hala devam ediyor mu? şeklinde günlerdir kamuoyunu meşgul eden ve aklını kurcalayan cam filmi yasağına ilişkin son dakika açıklaması Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, cam filmi cezalarına kızarak devreye girdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan sürücülerden cam filmi cezalarına dair gelen şikayetler sonrasında talimat verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, cam filmi yasağı konusuna dair, ?Genelge yayınlayın, düzeltin bu işi`` şeklinde ifadelere yer verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan`ın bu açıklamaları neticesinde, cam filmi konusunda gözler Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı?na çevrildi. 


Konuyla ilgili çalışmayı ise iki bakanlık yürütecek. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Maliye Bakanı Naci Ağbal`ın cam filminde yapılabilecek düzenlemelerle ilgili çalışma yapması bekleniyor. Öte yandan MYK toplantısında Başbakan Binali Yıldırım`ın da benzer düşüncelerini ifade ettiği ve parti yöneticilerine ceza kesilmemesi ve kesilen cezalarla ilgili de çalışma yapılmasını istediği ifade edildi.


CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN TALİMAT VERDİ!

Araçlara sonradan takılan cam filmine ceza kesilmesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan`ı da kızdırdı. Erdoğan`ın başkanlık ettiği AKP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında bu konu da tartışıldı.


Erdoğan, ?Genelge yayınlayın, düzeltin bu işi`` dedi.

Toplantıda ?Cam filmine ceza kesilmesi kendi kalemize gol atmak, aynen Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) artışı gibi? yorumları yapıldı. Erdoğan, konuyla ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Maliye Bakanı Naci Ağbal`ın çalışma yapmasını istedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ?Ceza kesilmesinde bir tuzak var mı? Genelge ile mi düzeltilecek, nasıl çözecekseniz, düzeltin? dedi.

MYK toplantısında Başbakan Binali Yıldırım, parti yöneticilerine ?Ceza kesilmeyecek, kesilen cezalarla ilgili de çalışma yapılacak? bilgisini verdi. Bu bilgi üzerine bir MYK üyesi, yakınına cep telefonundan mesaj göndererek ?Cezayı yatırdın mı, yatırmadıysan bekle, düzenleme olacak? bilgisini paylaştı.


43-R VARSA CEZA YOK

Yönetmelik ile fabrika çıkışlı olanlar dahil tüm araçlarda ön cam ile ön sağ ve sol kapı camlarındaki film yasağı, eskisi gibi korundu. Ön cam ile şoför tarafındaki sağ ve sol camlar renksiz olacak. Arka üç camda ise 43-R ibaresi varsa ceza yazılmayacak.


2017 ARAÇ CAM FİLMİ CEZASI NE KADAR?

Özellikle şoförün görüş açısını kapatan ve araç içinde kimin olduğunu göstermeyen cam filmlerinin söktürülmesi isteniyor.Trafik ekipleri filmlerin bir an önce sökülmesi gerektiğini, ilk cezanın 206 TL olduğunu, ikinci cezada ise aracın trafik men edileceğini belirtiyor.


TÜKETİCİ BAŞVURU MERKEZİ`NDEN CAM FİLMİ KARARINA TEPKİ

Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren ve yönetmeliğe göre standartlara uygun olarak üretilmiş ve onaylı cam filmlerinin kullanılması mümkün hale getirilmişken, cam filmlerinin tekrar yasaklanmasına tepki gösterdi.

Arabasında cam filmi bulunan çok sayıdaki araç sahibinin yasağın tekrar getirilmesi yüzünden mağdur olacağına işaret eden TBM Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, DHA´ya yaptığı açıklamada, "Şimdi pek çok araç sahibi cezalarla karşılaşacak, araçlarının muayenelerini yaptıramayacağı gibi trafikten de men edilebilecek. Oysa ortaya çıkan durum, kamu otoritesinin kendi üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmemesinden kaynaklanmış, cam filminin ışık geçirgenliği ölçmek hususunda teknik alt yapıyı oluşturamayanlar faturayı tüketiciye kesmiştir." dedi.


Vatandaşın aracında uyulması istenilen kurallara önce resmi araçların uyumlu hale getirilmesi gerektiğini söyleyen TBM Onursal Başkanı Ağaoğlu, "Pek çok resmi aracın camları içini hiç göstermeyen koyulukta film ile kaplı. Tüketiciler ise izin verilen ışık geçirgenliğine uygun film kaplatmış olduğu arabasının camı yüzünden harcadığı paranın boşa gitmesi yanında, bir de ceza müeyyidesiyle karşı karşıya kaldı. Üstelik aracın muayenesinin yapılmaması ve trafikten men edilerek bağlanması da söz konusudur. Yaz boz tahtasına dönen mevzuat derhal düzeltilmeli, çıplak gözle bile fark edilen, camları aracın içini hiç göstermeyen koyu film kaplı otomobillerin sürücülerine müdahale edilmeli, kurallara uygun cam filmi kaplatmış tüketicilerin üzerinden haksız ceza riski kaldırılmalıdır. Oto camlarında ışık geçirgenliği ölçme sistemi kurulmadı ve tüketici mağdur edildi." dedi.