Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, yabancı erken seçim ihtimali olmadığını belirtti ve yeni anayasa ile başkanlık sisteminin ayrı ayrı referanduma götürülebileceğini söyledi.

Kalın, yabancı basın mensuplarına verdiği mülâkatta erken seçim ihtimalinin olmadığını rahatlıkla söyleyebileceğini ifade etti ve başkanlık sistemi ile yeni anayasa için iki ayrı referandum yapılabileceğini söyledi. Kalın, ?Yeni anayasa için herhangi bir şekilde erken seçim olmayacağını kesin bir dille ifade edebilirim? dedi. İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanığı`nın yeni bir anayasa taslağının mevcut parlamento tarafından yapıldığını görmeyi istediğini ancak her halükârda bu taslağın referanduma gitmesi gerekeceğini ifade etti. 

İKİ SANDIK ÖNERİSİ

Kalın, ?Sayın Cumhurbaşkanı`nın önerdiği gibi, iki ayrı yol izlenebilir. Başkanlık sistemini de içeren yeni anayasa için bir referandum yapılabilir ya da başkanlık sistemi halkın önüne ayrı bir referandumla götürülebilir? diye konuştu. Kalın, ayrıca PKK`nın Suriye kolu YPG ile ilgili olarak ?ABD`nin pozisyonunda bazı değişiklikler görüyorum. Sanıyorum daha dikkatli olmaya başladılar. YPG`nin hareketleri, Rusya ve Esed rejimiyle bağlantıları konusunda onlar da endişelerini dile getirdiler? dedi.

UMUTLU DEĞİLİM

Kalın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi`nde düzenlediği basın toplantısında da Suriye`deki ateşkese ilişkin, ?Türkiye ateşkes sürecini destekliyor. Şu an bile saldırıların devam ettiği haberleri gelmektedir. Rejim, görüşmeleri zaman kazanmak için zemin olarak kullandı. Sahada kötüye giden gidişat, çok da umutlu olmamızı sağlamıyor? dedi.

PAZARLIK KONUSU OLAMAZ

Kalın, ?Türkiye`nin ulusal güvenliğini tehdit eden gelişmeler olduğu sürece, Türkiye angajman kurallarını uygular. Biz müttefiklerimizle konuşuruz, müzakerede bulunuruz. Ancak Türkiye`nin ulusal güvenliği asla müzakere unsuru değildir. Türkiye`nin PKK ve uzantılarıyla mücadelesi meşrudur. Bizim mücadelemiz PKK güdümünde bir devlet oluşumuna giden süreçle ilgilidir. Türkiye sınırının güneyinde PKK güdümlü bir devlet yapılanması, devlete benzer bir yapı, otonom yapı, kanton türü şeylere elbette izin vermez? dedi. 

TERÖRLE MÜCADELE KARARLILIKLA SÜRECEK

Suriye`ye kara harekatına ilişkin bir hazırlığın söz konusu olmadığını ifade eden Kalın, terörle mücadelenin devam edeceğini söyledi. Kalın, ?PKK terör örgütü silah bırakmayacağını açık şekilde ortaya koymuştur. Türkiye terörle mücadelesini devam ettirecektir. Gerek Ankara, gerek de diğer şehirlere yapılabilecek saldırılar konusunda gerekli tedbirler alınmıştır. Ankara`daki saldırıdan sonra terör eylemini savunan, teröriste taziyeye gidenler, teröristten kahraman çıkarmaya çalışanlar çirkin yüzünü gösterdi. Terörü romantize etmek kabul edilemez? dedi. 

ABD`ye İhvan tepkisi,

ABD Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu`nun ?Müslüman Kardeşler?i terör örgütü olarak tanımlayan yasa tasarısını kabul etmesini de değerlendiren Kalın, yasa tasarısının yasalaşması için daha 3-4 kademeden geçmesi gerektiğini hatırlattı. Alt komisyonda kabul ediliyor olmasının bile ?oldukça düşündürücü? olduğunu aktaran Kalın, ?Böyle bir dönemde Müslüman Kardeşler örgütünün en azından son 30-40 yılda hiçbir terör eylemine karışmadığını bildiğimiz halde böyle bir tasarının gündeme getirilmesi, demek ki başka gündemlerin izlendiğini ispat ediyor. Bizim açımızdan süreci takip edeceğiz. Bu vesileyle İslam ülkelerinde, özellikle Arap dünyasında demokratikleşme süreciyle ilgili olarak batılı ülkelerin verdiği son derece kötü sınavı tekrar tartışma imkanı doğar diye düşünüyorum? dedi.

Takipçisiyiz

Kalın, Can Dündar ve Erdem Gül`ün tahliye edilmesiyle ilgili Anayasa Mahkemesi kararı hakkındaki soruya da, ?Dünyanın her yerinde casusluk davaları yapılıyor. ABD`de, İngiltere`de nasıl tedbirlerin alındığını gördük. Assange niye Londra`daki Ekvador Büyükelçiliği`nde tutulduğunu, Bradley Manning`in hapiste tutulduğunu biliyoruz. Devletin güvenliğini tehdit eden olaylarda, hukuki sürecin devam etmesi sürecektir. Biz de hukuki süreci yakından takip edeceğiz? karşılığını verdi.