Emniyet-Sen Manisa İl Temsilcisi polis memuru Ahmet Yalçın, maaşının hesaplanmasına dayanak oluşturan 2200 ek gösterge rakamının Anayasa`ya aykırı olduğu iddiasıyla Manisa 1. İdare Mahkemesi`nda dava açmıştı.

Mahkeme, 31 Aralık 2015 tarihli kararında; Anayasa Mahkemesi`nin daha önce 3390 sayılı yetki yasasını iptal ettiği anımsatılarak buna dayanarak çıkarılan 527 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin (KHK) de dayanaktan yoksun kaldığı vurgulandı.

OY BİRLİĞİ İLE KARAR ALINDI

Dolayısıyla da 527 sayılı KHK ile emniyet mensuplarının yükseköğretim mezunları için ek göstergeyi `2200` olarak belirleyen 1 sayılı cetvelin Anayasa`ya aykırı olduğu tespiti yapıldı. Mahkeme, tüm bu nedenlerle 657 sayılı yasaya eklenen 1 sayılı cetvelin "1. derece kadroda bulunan yükseköğrenimliler için 2200 ek gösterge belirlenmesine ilişkin kısmının Anayasa`nın başlangıç kısmındaki ilkeler ile 2, 6 ve 91. maddelerine aykırı olduğu ve iptali gerekeceği düşüncesiyle Anayasa Mahkemesi`ne başvurmayı" oy birliğiyle kararlaştırdı.

21 YIL HAKSIZLIĞA UĞRADIK

Emniyet-Sen Genel Başkanı Faruk Sezer, 1995 yılından bugüne uğradıkları haksızlığın 21 yıl sonra düzeltileceğine inandıklarını belirterek, "Davayı açtığımızda ek göstergemiz 2200 idi. Şimdi 3000`e çıkarıldı ama yine aynı bakanlığa bağlı, aynı işi yaptığımız jandarma astsubaylarının altında kalıyoruz. Hükümetin seçim öncesi söz verdiği ve Meclis`ten çıkan yeni düzenlemeyle ise bizim ek göstergemizi jandarma uzman erbaşlarla birlikte 3000`e çıkardı. Yani ortaokul, lise mezunu jandarma uzman erbaşlarla, üniversite mezunu polisi aynı kategoriye koydu. Değil üniversite mezunu olmak, doktora bile yapsak ek göstergemiz değişmiyor." dedi. Emniyet mensupları olarak kimseden himmet beklemediklerini vurgulayan Sezer, hükümetin, Meclis`in vermediğini hukuk yoluyla almak için Emniyet-Sen olarak mücadele ettiklerini söyledi.

ÇALIŞAN MAAŞI 46 LİRA DÜŞECEK

Anayasa Mahkemesi`nin 3600 ek gösterge taleplerini kabul etmesinin üniversite mezunu 250 bin polisi ilgilendirdiğini anlatan Sezer, çalışan polis maaşının ortalama 46 lira düşeceğini belirtti. Ancak emekli ikramiyesinin 17 ila 25 bin; emekli maaşlarının ise 400 ila 450 lira yükseleceğini söyledi.

POLİS EMEKLİ OLMAKTAN KORKUYOR

Yaklaşık 40 bin polisin emekliliği hak etmesine rağmen emekli olmadığına dikkat çeken Sezer sözlerini şöyle sürdürdü: "Bizim teşkilatımız emekli olmaktan korkuyor. Çünkü geçinememekten korkuyor. Bu düzenleme çıkarsa korku da bitecek. Biz çalışmaya karşı değiliz, hakkımızı versinler. 12-12 çalışıyoruz. Bu teşkilat, çalışırken maaşının düşmesini göze alaraktan emekli olduğunda birilerinin kapısında ikinci bir iş yapıp ölmek istemiyor. 1995 yılından beri emsaline verilmiş olan hakkı 21 yıl sonra istiyor. Artık benim de bu hakkımı verin, huzur içinde emekli olayım, diyor. Anayasa Mahkemesi, kanun gereği mahkemelerce gönderilen itirazları 5 ay içinde karara bağlaması gerekiyor. Biz mahkemenin bu haksızlığa `dur` diyeceğine inanıyoruz."

(Hürriyet)